top of page

Digt om fattigdom

Fattigdom er når man ikke glæder sig over det der er i tv, når man ikke kan lide at læse og ikke kan lægge to og to sammen. Fattigdom er når man slet ikke har nogen penge, ingen mad og børn af fattige har deres skolebøger i Nettoposer. Heldigvis. Andre børn er ikke lige så heldige og har hverken skolebøger eller Nettoposer.

Fattigdom er når man ikke kan nogen børneremser, ikke kender sin arv. Fattigdom er når man ikke har nogen arv. Er arveløs.

Fattige har ingen mad, spiser ikke mad men mærker nogle gange lugten af den. Heldigvis er det en god lugt.

Fattigdom er at lade sig indlægge på hospitalet på grund af underernæring. Fattigdom er når man ikke har mulighed for at lade sig indlægge på hospitalet på grund af underernæring. Lægehjælp er ikke gratis. Gæld er ikke gratis. Gæld koster penge.

Hvis du vasker gulv eller støvsuger er du fattig.

Hvis du pakker rejer er du fattig.

Hvis du arbejder ved et transportbånd er du fattig.

Hvis du slår græs er du fattig.

Hvis du tørrer gamle mennesker, børn, udviklingshæmmede eller psykisk syge i røven er du fattig.

Heldigvis vasker du gulv, støvsuger, pakker rejer, arbejder ved et transportbånd eller slår græs, heldigvis tørrer du gamle mennesker, børn, udviklingshæmmede og psykisk syge i røven, for ellers ville du ikke få nogen løn og så ville du være fattig.

Så ville du ikke kunne betale din gæld. Det er ikke gratis at betale sin gæld.

Fattige kan ikke deltage i demonstrationer, kan ikke skrive digte og har ofte en forkert opfattelse af deres egen situation, indordner sig og stemmer på højrefolk.

Gud velsigner dem, Gud velsigne dem.

Heldigvis kan man ikke se på de fattige hvordan de vanrøgter deres børn og bruger børnepengene på cigaretter. 

 

Heldigvis kan man ikke se på dem at de tvinger deres børn til at stjæle.

Heldigvis kan man ikke se det på dem.

Fattige har store fjernsyn som de køber for deres boligstøtte, arbejdsløshedsunderstøttelse og pengene fra pantautomaten.

 

Fattige kan ikke finde ud af at lave mad. Bevæger sig aldrig, sygner hen, dag efter dag.

Fattige har dårlige knæ. Fattigdom er når man ikke kan rejse sig fordi man har dårlige knæ. Heldigvis er fattige arbejdsløse og behøver derfor ikke at rejse sig undtagen når de skal hente deres understøttelse. Gud ske tak og lov for understøttelsen.

Du er fattig hvis du ikke kan finde ud af at lave mad. Heldigvis har du ingen mad.

Du er fattig hvis du ikke ved noget om ernæring. Hvis du ikke ved noget om krydderurter. Hvis du ikke kan finde ud af at købe det rigtige kød hos slagteren spilder du dine penge og hvis du spilder dine penge bliver du hurtigt fattig.

Du er fattig hvis du ikke har nogen bøger. Og blind. Fattig og blind og dum.

Heldigvis har du ingen bøger fordi du er fattig og ikke kan læse for fem flade ører. Ikke kan læse dig en pukkel til. Ikke kan læse for meget og ikke for din fornøjelses skyld. Ikke kan blive oplyst, uddannet eller læse et kort. Du har ingenting med bøger at gøre. Ingenting med kort at gøre. Ingenting med verdenshjørnerne at gøre. Du er ikke på vej nogen steder hen.

Du er fattig hvis du ikke kan andet end at fare vild.

Hvis din horisont er den fattiges horisont er du fattig. Heldigvis har du et stort fjernsyn. Heldigvis er udsendelsen i HD. Heldigvis er lyden i stereo.

Du er fattig hvis du ikke orker at se på fattigdom i fjernsynet om aftenen. Det er nok at være fattig hele dagen. Nok at være fattig i sofaen. Nok at være fattig op og ned ad stolper, være fattig nede i byen og inde i busskuret. Heldigvis ophører dine lidelser.

 

Heldigvis får dagen en ende, fjernsynsudsendelsen får en ende.

Det hele ordner sig så snart det er slut.

Du bliver gladere. Gladere. Gladere. Du er taknemmelig for at fjernsynet gør det klart for dig at rige mennesker også er ulykkelige. Det er dog en vis trøst, selvom du godt ved at det er en grim tanke, men du er også grim og fattig, så det kan komme ud på et. Heldigvis.

Den der ikke kan nyde livet er fattig. Heldigvis, ellers ville livslysten være spildt på de fattige.

Den der lader sig styre af ulykkeligheden er fattig. Heldigvis. Lykken ville være spildt på de fattige.

Den der er fattig er dårligt gift og har dumme børn som er dårlige til sport. Heldigvis. Fattige har ikke råd til medlemskontingenter og fysioterapi.

Den der er fattig har ikke nogen skjulte talenter. Der er ikke noget ved ham, der ikke kan ses med det blotte øje.

Den der er fattig forstår sin situation bedre end akademikerne som kigger på ham, akademikerne som vurderer ham, digterne som taler på hans vegne. Heldigvis forstår han sin situation, for det er der ingen andre der gør.

Den der er fattig bliver sendt hjem hvis hun går til politiet. Hvis nogen kan hjælpe hende med at finde ud af hvor hun bor.

Fattigdom er at stjæle toiletpapir på offentlige toiletter og proppe det ned i underbukserne når man har menstruation.

Fattigdom er at samle regnvand og spise kanelsnegle man finder på gaden. Fattigdom er at lade sig mønstre på et skib så man kan få noget at spise og holde sig væk fra sprutten et par uger.

Fattige tager aldrig ud at rejse. De vil gerne ud at rejse men de tager aldrig af sted. Fattige er altid hjemme, selv de hjemløse.

Fattige behøver aldrig at tage bæltet af i lufthavne, aldrig at tage skoene af eller at tage deres iPad, Kindle og den bærbare op af tasken inden den bliver gennemlyst. Fattige får ikke den mulighed. Må ikke lade deres ting gennemlyse. Heldigvis. De ville bare blive flove og de har heller ikke nogen ejendele der er værd at råbe

hurra for.

Fattige lever kortere og lugter dårligere. Fattige har dårligere tænder, mere rådne tænder men også – heldigvis – færre tænder, for ingen har lyst til at have mange rådne tænder. Hvis du lever kortere og lugter dårligere er du fattig. Hvis du har mere rådne og få tænder er du fattig.

Hvis din gæld overstiger det du ejer er du fattig. Hvis du ikke kan klare afbetalingerne er du fattig. Hvis du ikke kan klare boliglånet. Ikke kan klare billånet. Det afdragsfrie lån.

Hvis du ikke åbner rudekuverter er du fattig.

Heldigvis åbner du ikke rudekuverter. De betyder kun mere ondskab hver eneste dag.

Hvis du bruger lang tid på at være i kontakt med det offentlige er du enten fattig eller kriminel. Hvis du altid beder om noget. Tigger om noget. Udfylder formularer. Hvis andre er irriterede på dig over at du er god til at udfylde formularer. Hvis andre er irriterede på dig over at du ikke kan finde ud af det. Hvis andre skriver anmærkninger om at du er for god til at udfylde formularer. Lidt for bevidst om dine såkaldte rettigheder i din såkaldte fattigdom. Så er du fattig. Hvis du er ekspert i fattigdom er du formentlig fattig. Hvis du er ekspert i betleri og understøttelse er du formentlig fattig. Heldigvis er du fattig, for du har ingen forstand på penge. Du er ikke ekspert i penge men i mangel på penge.

Hvilket ikke er det samme.

Og så videre og så videre.

Translation: Nanna Kalkar

bottom of page